Forum francuskie
Forum języka francuskiego, kultury francuskiej oraz Francji.

Wejdź na www.e-francuski.pl - stronę poświęconą nauce naszego ulubionego języka!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
francuska klawiatura
Autor Wiadomość
slonecznik


Dołączył: 06 Lut 2008
Posty: 2
Wysłany: 2008-03-09, 00:15   francuska klawiatura

Ciao,

Ostatnio dowiedzialam sie ze we Francji maja inna zupelnie klawiature od tej w Polsce. Co to jest za system?
 
     
la mouche

Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 22
Wysłany: 2008-03-09, 10:10   

Faktycznie mają inną, ciężko jest się na początku przyzwyczaić, zwłaszcza dla kogoś kto pisze bezwzrokowo na klawiaturze standardowej - trzeba cały czas patrzeć na klawisze żeby się nie pomylić.
Co do układu klawiszy to wejdź na http://poloastucien.free.fr/claviers.html tam są pokazane wszystkie klawiatury z różnych państw, w tym ta francuska.
 
     
Gość

Wysłany: 2008-03-19, 23:59   

hej znalazlam to gdzies na forum jakims mam nadzieje ze sie nikt nie obrazi ze dalam tu jego pomysl:) ale to przeciez na uzytek francuskiego:):):)
to skroty ktorych mozna uzywac jak sie zmieni jezyk na francuski(kanada), wystarczy wtedy wybrac dana kombinacje i jest literka, ktorej potrzebujemy!!!!
mam nadzieje ze sie przyda:)
pozdrawiam
N.

a oto skroty :-D



à - klawisz ""
â - najpierw "[" potem "a"
ç - "]"
è - " ' "
é - "/"
ê - najpierw "[" potem "e"
ë - najpierw Shift + "[" potem "e"
î - najpierw "[" potem "i"
ï - najpierw Shift + "[" potem "i"
ô - najpierw "[" potem "o"
ù - najpierw prawy alt+ "[" potem "u"
û - najpierw "[" potem "u"
ü - najpierw Shift + "[" potem "u"


:-) :-) ;-)
 
     
nitka 

Wiek: 28
Dołączyła: 19 Mar 2008
Posty: 121
Skąd: Wroclaw
Wysłany: 2008-03-20, 00:01   

hej to ja bylam tylko zapomnialam sie zalogowac:):):) ale gapa ze mnie:) :oops:
nitka pozdrawiam :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
 
 
     
nitka 

Wiek: 28
Dołączyła: 19 Mar 2008
Posty: 121
Skąd: Wroclaw
Wysłany: 2008-03-21, 00:04   

ojej a jakby co to klawisz à robi sie o tym :"\"
cos mi ucieklo w ostatniej wiadomosci:)
N. ;-)
 
 
     
denis-d14 

Dołączył: 10 Kwi 2008
Posty: 3
Skąd: z internetu
Wysłany: 2008-04-10, 09:28   

Cześć
Trochę dziwna ta klawiatura francuska. :-?
 
     
nitka 

Wiek: 28
Dołączyła: 19 Mar 2008
Posty: 121
Skąd: Wroclaw
Wysłany: 2008-04-10, 18:05   

wiesz, wszedzie jest inna, oni u siebie nie maja przeciez ę, ą, ż itp, dla Francuzow pewnie nasza sie wydaje dziwna:) ale sa rozne sposoby na tworzenie francuskich znaczkow, wystarczy wybrac ten ktory najlepiej pasuje:)

podalam najlatwiejszy wg mnie:)
trzeba tylko zapamietac:)

N.
:-D :-D :-D
 
 
     
pol28
Gość
Wysłany: 2008-05-04, 12:06   

jak dodac jezyk francuski klawiatury i gdzie go znalesc
 
     
Gość

Wysłany: 2008-05-04, 12:07   

prosze o pomoc
 
     
pol28
Gość
Wysłany: 2008-05-04, 12:10   

szukalem wszedzie i nic nieznalazlem mam zamienione klawisze i utrodnia mi to pisownie :cry:
 
     
pol28
Gość
Wysłany: 2008-05-04, 12:10   

czy ktos jest w stanie mi pomodz :?:
 
     
nitka 

Wiek: 28
Dołączyła: 19 Mar 2008
Posty: 121
Skąd: Wroclaw
Wysłany: 2008-05-04, 16:04   

hej:)
nie wiem czy to o to chodzi, ale trzeba otworzyc panel sterowania--->opcje regionalne-->zakladka jezyki-->szczegoly-->w zainstalowanych uslugach kliknij "dodaj"--->jezyk:francuski-->uklad klawiatury:francuski(francja)

i jak sobie zmienisz tam wlasnie ten jezyk to mozna uzywac tych klawiszy, ktore zamiescilam wyzej:)
jak to nie o to chodzilo to napisz precyzyjniej:)
Nitka
 
 
     
poirot 


Dołączył: 02 Lut 2008
Posty: 133
Skąd: tego sam nie wiem
Wysłany: 2008-05-05, 22:05   

Heja,

Faktycznie, zgadza się opisana ścieżka powyżej, tyle że ja jeszcze zamieniam w "Język domyślny" na francuski żeby działało, poza tym jeżeli ktoś nie ma w ogóle francuskiego to musi go wpierw zainstalować poniżej w zakładce "Zainstalowane usługi".

Tak na marginesie to kiedyś testowałem tą klawiaturę ale u mnie znakom które opisała nitka wyżej przypadały inne zupełnie czcionki, np. "2" dawała "é" a "7" "è". Ale i tak to ułatwia życie gdy pisze się sporo w tym języku.

Dodam jeszcze, że jeżeli chcesz wrócić do poprzedniego języka wystarczy go wybrać, a jeżeli to nie pomaga to po prostu skasować język w zakładce"Zainstalowane usługi" i wybrać polski.

BTW czy Ty Nitka nie piszesz teraz matur? Jeśli tak to 3mam w kciuki i życzę powodzenia, poza tym ciekaw czy wybrałaś francuski i czy było trudne.

pozdrawiam
 
     
Gość

Wysłany: 2008-05-06, 08:59   

hej;)

kurcze no nie wiedzialam ze nie dzialaja Wam te literki, szkoda ze ten sposob sie nie sprawdzil:(
ale jest jeszcze sposob na wstawianie symboli w wordzie, trzeba sobie przypisac klawisz skrotu, mi najlatwiej jest ctrl + literka np zby zrobic à robie ctrl i literke "a", calkiem przyjemny sposob:)
moze ten zadziala??

hehe, matury mam, teraz wlasnie zyje cala w stresie:):):) dzisiaj mam na szczescie wolne, bo pisza angielski a ja zdaje francuski dwujezycznie:) termin jest 20 maja, to napisze jak bylo:)
(nie)dziekuje, Poirot:)
pozdrawiam
Nitka :-D
 
     
nitka 

Wiek: 28
Dołączyła: 19 Mar 2008
Posty: 121
Skąd: Wroclaw
Wysłany: 2008-05-06, 09:00   

oczywiescie dalam dowod jaka jestem zestresowana:)
Nitka znow sie zapomniala zalogowac:) :oops:
 
 
     
..:: La publicité ::..








Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Odwiedź język niemiecki | język hiszpański | język angielski | czteryjezyki.pl
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 12